Σάββατο 29 Απριλίου 2017

11o - 18ο Μάθημα

11ο Μάθημα - 29/4/2017

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μοντέλου που σκοπό είχε να εξοικειώσει του μαθητές με τα βασικά μέρη ενός αεροπλάνου και τι σκοπό εξυπηρετεί κάθε ένα από αυτά καθώς και πως κατασκευάζουμε ένα μοντέλο με έμφαση στο πως μεταφέρουμε ένα σχέδιο στο Depron μας και πως το κόβουμε και το κολλάμε, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το πρώτο μας πραγματικό μοντέλο που θα πετάξει, τηλεκατευθυνόμενα.  

Βασιστήκαμε στο μοντέλο FT Tini Trainer του οποίου τα σχέδια και μια παρουσίαση κατασκευής σε όλες τους τις παραλλαγές φαίνονται εδώ




Όμως επειδή το δικό μας υλικό είναι πάχους 6mm ενώ το υλικό των φίλων μας στις ΗΠΑ είναι 5mm κάναμε κάποιες διορθώσεις στις διαστάσεις του σχεδίου. Έτσι ανασχεδιάσαμε όλο το μοντέλο στο SketchUp και κάνοντας και μερικές μικροαλλαγές καταλήξαμε στο παρακάτω σχέδιο. 

Σήμερα ασχοληθήκαμε με την άτρακτο και την ουρά κι έτσι το σκαρήφημα για αυτά φαίνεται στην παρακάτω εικόνα (για όποιον δεν θέλει να ασχοληθεί με το σχέδιο σε βάθος.) 




Με κόκκινο χρώμα η κοιλιά και η ράχη του μοντέλου ενώ με γκρι τα δύο πλαϊνά του. Τα πλαϊνά κολλήθηκαν πάνω στην κοιλιά και πάνω σε αυτά θα κολληθεί τμηματικά στο τέλος της κατασκευής η ράχη, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμο σχήμα διατομής 4,2cm πλάτους και 6,2cm ύψους (αριστερά, στο εμπρός μέρος).
Το κάθε γκρι πλαϊνό κολλιέται πάνω στη κόκκινη βάση με την μεγάλη ευθεία και οριζόντια πλευρά του με προσοχή ώστε να σχηματιστεί η γωνία της ατράκτου προς την ουρά.
Πριν από κάθε κόλληση με το θερμοπίστολο καλό είναι όπου μας επιτρέπεται (ορθή γωνία που ανοίγει) να μπαίνει μια χαρτοταινία εξωτερικά που θα λειτουργεί ως μεντεσές άρθρωσης των δύο μερών που θα κολληθούν κάθετα. Στην συνέχεια βάζουμε κόλλα μέσα στο αυλάκι που σχηματίζεται εσωτερικά του μεντεσέ (χαρτοταινία) και ορθώνουμε τα μέρη σε ορθή γωνία ξεχειλίζοντας (αυτόματα) την κόλλα μέσα στο αυλάκι για να κολληθούν καλά τα μέρη.




Τα πράσινα κομμάτια της ουράς (Fin και Stabilizer) θα γίνουν από Depron 6mm ενώ τα κίτρινα (Rudder και Elevator) θα γίνουν από Depron 3mm για να είναι πιο ελαφριά τα μοντέλα στην ουρά (όποιος θέλει μπορεί να βάλει Depron 6mm παντού για να δει και μόνος του την διαφορά στο βάρος και κυρίως στην ισορροπία του μοντέλου αργότερα). Φάλτα θα κοπούν στα κίτρινα κομμάτια με κλίση 45 μοιρών.


με γαλάζιο σημειώνεται το επιπλέον rudder που θα χρειαστεί στην έκδοση χωρίς ailerons και με αυξημένη δίεδρο γωνία

Για να κατεβάσετε όλο το σχέδιο για Depron 6mm πατήστε εδώ (δεξί κλικ και "αποθήκευση συνδέσμου ως"). Για την λήψη του προγράμματος προβολής και επεξεργασίας του σχεδίου πατήστε εδώ.


12ο Μάθημα - 6/5/2017


Συνεχίσαμε την κατασκευή του μοντέλου μας κολώντας την ουρά. Εξηγήθηκε πόσο μεγάλη σημασία έχει η κάθετη κόληση του κατακόρυφου στο οριζόντιο και στην συνέχεια όλη η ουρά πάνω στην άτρακτο.
Εξηγήθηκε επίσης πως θα φτιάξουμε Ζ στην άκρη του σύρματος της ντίζας. Επίσης που θα βρούμε αγωγό-οδηγό κίνησης της ντίζας (βλ. γλυφιτζούρι ή σωλήνα από οικιακό ψεκαστήρα/απλικατερ απορρυπαντικών κ.α.) και πότε τον περνάμε μέσα στην ντίζα.



Μοιράστηκαν servos και ντίζες κι εξηγήθηκε πως θα αρθρωθούν τα πηδάλια σε αυτά με την κατασκευή horns από πλαστικό (κάρτα) βάσει του παρακάτω σχεδίου κοπής των.


όπου κόκκινο είναι το σταθερό κομμάτι Depron και πράσινο το κινητό μέρος - πηδάλιο, ενώ κίτρινο είναι το horn που θα κόψουμε

Τέλος, έγινε επίδειξη ενός μοντέλου ολοκληρωμένου (δικό μου) και εξηγήθηκαν βήμα-βήμα πως θα πορευτούμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
13ο Μάθημα - 13/5/2017

Τοποθετήσαμε τα servos της ουράς και μοιράσαμε το σχέδιο για την κατασκευή της μούρης του μοντέλου.
Κι εδώ το κόκκινο μερος αποτελεί την βάση της μούρης και το γκρι θα κοπεί μονοκόμματο και μάλιστα δύο φορές και θα αποτελέσουν τα πλαϊνά της μούρης. Επιπλέον θα κοπούν άλλα δύο κομμάτια από το γκρι και από το ύψος του τελειώματος του κόκκινου (βάσης) έως μπροστά στην μύτη και θα κολληθούν εσωτερικά στα πλαϊνά (γονιές).
Αρχικά θα κολληθούν τα ενισχυμένα (με την προσθήκη των γονιών) πλαϊ
νά πάνω στην βάση και άλλο ένα ίσου πλάτους κομμάτι στην ράχη.
Όλα τα παραπάνω από Depron 6mm.
Στην συνέχεια θα κολληθεί η κορυφή της μύτης εσωτερικά δημιουργώντας το ρύγχος της μούρης και στην συνέχεια θα επικαλυψθεί εξωτερικά με 
Depron 3mm (το κίτρινο).
Στο τέλος της κατασκευής πρέπει η μούρη να εφαρμόζει ακριβώς (εξωτερικά) στην άτρακτο. 



14ο Μάθημα - 20/5/2017

Ολοκληρώσαμε με την τοποθέτηση των servos στην ουρά και κάναμε bind των δεκτών με τις τηλεκατευθύνσεις των παιδιών. Σκοπός είναι να μπορούμε πλέον να βρίσκουμε τα κέντρα των servos με το άνοιγμα (τροφοδοσία) τηλεκατεύθυνσης και δέκτη.
Κολλήσαμε τις μούρες σε κάποια μοντέλα και μοιράστηκαν τα σχέδια για τα φτερά.




Εξηγήθηκε πως καλό είναι τα φτερά να σχεδιατούν πλήρως (να φαίνονται όλες οι γραμμές) και στις δύο επιφάνειες ενός ενιαίου κομματιού Depron 6mm και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι κοπές και χαραγές. Επίσης εξηγήθηκε πως πριν την χάραξη των ακμών θα πρέπει να μπει μια ταινία με υαλονήματα στην εξωτερική επιφάνεια του φτερού.
Το πηδάλιο (κίτρινο) δεν είναι ανάγκη/πρέπει να κοπεί εξαρχής αλλά αργότερα, ακριβώς πριν είναι να κάνουμε το τελικό δίπλωμα και κόλλημα του φτερού.
Μεγάλη σημασία έχει να κάνουμε την φάλτσα τομή που θα χωρίσει την κάτω (μπλε σκούρο) από την πάνω (γαλάζια) επιφάνεια του κάθε φτερού με διπλάσια κλίση (22 μοιρών) - διπλάσια από την φαλτσοτομή των 45ο μοιρών που κάνουμε στα πηδάλια.
Και φυσικά να δοθεί προσοχή να μην κόψουμε δύο ίδια φτερά, δηλαδή δύο αριστερά ή δύο δεξιά φτερά. Γι αυτό καλό είναι να κόψουμε πρώτα το περίγραμμα των φτερών και στα δύο και να τα βάλουμε δίπλα-δίπλα στο πάτωμα να τα βλέπουμε για να μας οδηγούν στις κοπές. 



15ο Μάθημα - 27/5/2017

Συνεχίσαμε τις κολλήσεις στην άτρακτο και την μούρη και κόψαμε τα φτερά, δίνοντας παράλληλα και τα βήματα σε φωτογραφίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να κολήσει κάποιος τα φτερά μόνος του. (βλ. Πρόχειρο)



16ο Μάθημα - 3/6/2017

Συνεχίσαμε τις κολλήσεις στην μούρη και κόψαμε/κολλήσαμε τα φτερά, δίνοντας παράλληλα οδηγίες (ορίσαμε τα κανάλια στον δέκτη για κάθε πηδάλιο) για το πως θα κεντράρουν τα servo με την χρήση της τηλεκατεύθυνσης και του δέκτη.

μερικοί προτίμησαν να δουλέψουν σπίτι με καφέ και κουλουράκια...  


17ο, 18ο Μάθημα - 10, 17/6/2017

Συνεχίσαμε τις κολλήσεις στα μοντέλα και το set-άρισμά τους στις τηλεκατευθύνσεις.




----------------------------------------------------------------------------------------
Βοήθεια προς νέους χρήστες του SketchUp:

Μερικές βασικές βοηθητικές οδηγίες για το πως θα κατεβάσετε την εφαρμογή και το σχέδιο καθώς και πως θα δουλέψετε πάνω σε αυτό φαίνονται στο video που ακολουθεί:



Μια μικρή διόρθωση: αν ανεβάσει/μοιραστεί κανείς ένα μοντέλο στην βιβλιοθήκη του SketchUp (κάνει δηλαδή upload and share) μπορεί από εκεί να το κατεβάζει ότι ώρα θέλει σε άλλο μηχάνημα που διαθέτει άλλη έκδοση της εφαρμογής (σε ρωτάει όταν πας να το κατεβάσεις σε ποιά έκδοση θες να γίνει το download του αρχείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου