Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

3ο Μάθημα

Η ομάδα μεγάλωσε κι αυτή τη φορά με τον ερχομό του Γ. μαθητή της Γ' Δημοτικού, η οποία έχει πια την μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σήμερα κάναμε το τρίτο μας μάθημα στο οποίο επικεντρωθήκαμε στην εκμάθηση του πως θα κάνουν τα παιδιά τις κοπές τους με ασφάλεια. Θέσαμε κανόνες ασφαλείας και ξεκινήσαμε. Κάθε παιδί έκανε μόνο του τις πρώτες κοπές του. 

Με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπλογιστή και προβολέα κάναμε προβολή του σχεδίου που δουλεύουμε κι εξηγήσαμε και πάλι τι είναι οι συντεταγμένες και πως με την χρήση αυτών θα βρίσκουμε τα σημεία που θα πρέπει να ενώνουμε για να κάνουμε τις κοπές μας.


Δώσαμε και την ορολογία στην μαθηματική διεθνή γλώσσα με τους άξονες Χ και Υ κι επιπλέον τι είναι η ορθή γωνία και πως την συμβολίζουμε. Μάθαμε και λίγα αγγλικά ακόμα, εξηγώντας τί είναι τα cm και τα mm που βλέπουμε πάνω στους χάρακες.


Αυτό είναι το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε

Δείξαμε πότε κόβουμε με το απλό κοπίδι και πότε με το κοπίδι ακριβείας και πως. Με το απλό κοπίδι που χρησιμοποιήσαμε σήμερα κόβουμε πάντα με την λάμα του σε πλήρη έκταση και το πιάνουμε σε όλη την έκταση της πλαστικού με τον δείκτη σε έκταση να κατευθύνει την έξοδο της λάμας. Κόβουμε με ελεγχόμενο σύρσιμο του κοπιδιού σχεδόν οριζόντιο πάνω στο τραπέζι κοπής και στο Depron. 
Δείξαμε πως βάζουμε τον μεταλλικό χάρακα πάνω στο Depron μας και πως το κατευθύνουμε σε σχέση με το σώμα μας. Ο χάρακας πρέπει να έχει διεύθυνση προς τον ώμο του χεριού που κόβει (δεξί ώμο για τους δεξιόχειρες ή τον αριστερό ώμο για τους αριστερόχειρες). Ο χάρακας και το σημείο που θέλουμε να κόψουμε πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ακριβώς μπροστά μας και η κοπή να γίνεται σε μία κίνηση προς το σώμα μας.
Τον χάρακα τον πιάνουμε με τα δάχτυλά μας ανοιγμένα και τα νύχια μας κάθετα / κατακόρυφα πάνω στον χάρακα ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κόψουμε δάχτυλο. Με την παλάμη μας να πατάει πάνω στο Depron σταθεροποιούμε την θέση του χάρακα και ταυτόχρονα σταθεροποιούμε το Depron πάνω στο τραπέζι κοπής.
Μετά από κάθε κοπή μαζεύουμε αμέσως την λάμα του κοπιδιού και το ασφαλίζουμε.  

Στο πρόχειρο video που ακολουθεί δίνονται αναλυτικά οι οδηγίες του πως μεταφέρουμε ένα σχέδιο πάνω σε ένα φύλλο Depron, πως βρίσκουμε δηλαδή τα σημεία που ορίζουν τις κοπές που πρέπει να κάνουμε και πως κάνουμε τις κοπές αυτές με τα εργαλεία μας. Ελπίζω να βοηθήσει παιδιά και γονείς να καταλάβουν πως ακριβώς δουλεύουμε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου