Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

2ο Μάθημα

Σήμερα, 18/2/2017, είδαμε την ομάδα μας να μεγαλώνει κι έτσι τώρα έχει επτά μέλη. Η Α. η Ν. και ο Ν παιδιά Α και Γ δημοτικού θα είναι πλέον μαζί μας.

Αρχικά κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα από την ύλη του 1ου μαθήματος για να μπουν στο κλίμα και τα νέα παιδιά κι εξηγήσαμε για άλλη μια φορά πως στέκονται στον αέρα και πετάνε τα αεροπλάνα.


Στην συνέχεια έγινε η πρώτη επαφή των παιδιών με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε και το υλικό κατασκευής. Ως υλικό θα χειριστούμε Depron 6mm και 3mm και ως βασικά εργαλεία θα έχουμε:

Στην συνέχεια ξεκινήσαμε την πρώτη μας κατασκευή, ένα όμορφο Free Flight διπλάνο με όνομα Amethyst Falcon Biplane του D.Buckmaster από το 2001, τροποποιημένο σε profile μορφή.



Σκοπός της ενότητας μαθημάτων που θα ακολουθήσουν είναι να γίνει πλήρως κατανοητό από τα παιδιά πως διαβάζουμε ένα σχέδιο, πως οριοθετούμε σημεία αναφοράς πάνω σε αυτό, πως βρίσκουμε αποστάσεις, πως μετράμε, πως βρίσκουμε σημεία πάνω στο υλικό μας (Depron), πως κάνουμε κοπές και πως μοντάρουμε και κολλάμε τα μέρη του μοντέλου μας. Αυτά αποτελούν την απόλυτη βάση για να συνεχίσουμε και γι αυτό θα επιμείνουμε πολύ σε αυτά.

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το πρώτο μας μοντέλο, που εσκεμένα επιλέχθηκε τόσο πολύπλοκο για πρώτο (για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον σκοπό μας που μόλις αναλύσαμε) με το σχέδιο κατασκευής του που βασίστηκε στο πρωτότυπο σχέδιο τριών διαστάσεων όγκου του Amethyst Falcon Biplane.
Το σχέδιο αυτό επημελήθκε από την αρχή στο SketchUp ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του παρόντος μαθήματος 
και τελικά πήρε την μορφή αυτή:

Για να μπουν τα παιδιά στο κλίμα της κατασκευής με εκπαιδευτικό ρόλο εξηγήθηκε το σύστημα δύο αξόνων για την εύρεση συντεταγμένων στο επίπεδο.

Εξηγήσαμε τί είναι σημείο αναφοράς, τί είναι άξονας, τί είναι απόσταση, τι είναι ζευγάρι αποστάσεων, δηλαδή συντεταγμένες και τι είναι σημείο πάνω σε καμβά.
Ευκαιρίας δοθείσης κάναμε και μια επανάληψη στην κατακόρυφη άθροιση δεκαδικών αριθμών... 

Έτσι βρέθηκαν τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν μετά για να βάλουμε τον χάρακα και κάνουμε τις κοπές μας στο Depron 6mm για να σχηματίσουμε την άτρακτο (fuselage) του μοντέλου μας.

Μερικές φωτογραφίες από το σημερινό μάθημα:

Για καλυτερη αντίληψη και αφομοίωση των όσων λέμε έχουμε στο μάθημα κι ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροπλάνου, πάνω στο θρανίο εδώ.

Αναμνηστική φωτογραφία με μια τηλεκατεύθυνση, μοτέρ προπέλες και το μοντέλο επίδειξης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου