Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

1ο Μάθημα


Σήμερα, 11/2/2017, κάναμε την πρώτη μας συνάντηση στο Δημοτικό μας σχολείο. Η ομάδα μας αποτελείτε από τέσσερεις μαθητές, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Ο Σ. ο Δ. η Ι. και ο Κ. μαθητές Γ και Ε δημοτικού.

Αρχικά μιλήσαμε για το τι είναι μια δύναμη και πως από μωρά μάθαμε γι αυτές. Θυμηθήκαμε τι πρωτο-αντικρίσαμε μωρά, τι κάναμε όταν πρωτο-καθίσαμε, όταν πρωτο-σηκωθήκαμε και τι κάνουμε τώρα που είμαστε πια μεγάλα παιδιά. Εξηγήσαμε δηλαδή επιστημονικά γιατί π.χ. τα μωρά πετάνε πράγματα από το μπαλκόνι και γιατί τα παιδιά τρέχουν και πετάνε τις μπάλες ψηλά.

Στην συνέχεια αναρωτηθήκαμε τι πετάει στον ουρανό και τι χαρακτηρίζει το καθένα από αυτά. Επιστημονικά καθορίσαμε πως αναπτύσσονται οι κύριες δυνάμεις πάνω σε καθένα από αυτά και καταλήξαμε πως εμείς σαν μικροί αερομοντελιστές...

...θα ασχοληθούμε κατασκευαστικά αρχικά μόνο με τα αεροπλάνα μιας και αυτά είναι απλά και στην πτήση και στην κατασκευή τους.

Εισάγαμε την νέα δύναμη που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα, την άντωση (lift), κι εξηγήσαμε γιατί είναι τόσο σημαντική στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. (άνωση έχουμε στο νερό και άντωση στον αέρα)

Έτσι έγινε κατανοητό πόσο σημαντική είναι η αεροτομή (airfoil), το σχήμα δηλαδή που πρέπει να έχουν οι επιφάνειες που παράγουν άντωση στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Άλλη μια νέα και δύσκολη έννοια για παιδιά των 8, 9 και 10 ετών... έννοια που άλλα παιδιά θα πάνε λύκειο κι αν, για να την μάθουν!

Συσχετίσαμε έτσι την άντωση με το βάρος και ξεκαθαρίσαμε πως κύριο μέλημά μας θα είναι να φτιάξουμε ελαφριά και φτηνά αεροπλάνα για να τα ευχαριστιόμαστε το χόμπυ μας. Αποκλείσαμε με επιχειρήματα υποψήφια υλικά κατασκευής και θέσαμε μερικά υποψήφια για χρήση. Καταλήξαμε όμως πως το καλύτερο υλικό για εμάς θα είναι το φελιζόλ (foam).

Δώσαμε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων φελιζόλ που μπορούμε να βρούμε εύκολα στην αγορά και καταλήξαμε πως το καταλληλότερο για εμάς θα είναι το Depron.

Κι έτσι καταλήξαμε να κλείσουμε την μέρα μας με τα υλικά που θα χρειαστούμε στο μέλλον για να κάνουμε τις κατασκευές μας. Όσο γίνεται πιο φθηνά κι εύκολο να βρεθούν, να δουλεύονται εύκολα και με ασφάλεια από τα παιδιά, να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται εύκολα.

Στην επόμενη συνάντησή μας ξεκινάμε δουλειά...! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου