Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

3ο Μάθημα

Η ομάδα μεγάλωσε κι αυτή τη φορά με τον ερχομό του Γ. μαθητή της Γ' Δημοτικού, η οποία έχει πια την μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σήμερα κάναμε το τρίτο μας μάθημα στο οποίο επικεντρωθήκαμε στην εκμάθηση του πως θα κάνουν τα παιδιά τις κοπές τους με ασφάλεια. Θέσαμε κανόνες ασφαλείας και ξεκινήσαμε. Κάθε παιδί έκανε μόνο του τις πρώτες κοπές του. 

Με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπλογιστή και προβολέα κάναμε προβολή του σχεδίου που δουλεύουμε κι εξηγήσαμε και πάλι τι είναι οι συντεταγμένες και πως με την χρήση αυτών θα βρίσκουμε τα σημεία που θα πρέπει να ενώνουμε για να κάνουμε τις κοπές μας.


Δώσαμε και την ορολογία στην μαθηματική διεθνή γλώσσα με τους άξονες Χ και Υ κι επιπλέον τι είναι η ορθή γωνία και πως την συμβολίζουμε. Μάθαμε και λίγα αγγλικά ακόμα, εξηγώντας τί είναι τα cm και τα mm που βλέπουμε πάνω στους χάρακες.


Αυτό είναι το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε

Δείξαμε πότε κόβουμε με το απλό κοπίδι και πότε με το κοπίδι ακριβείας και πως. Με το απλό κοπίδι που χρησιμοποιήσαμε σήμερα κόβουμε πάντα με την λάμα του σε πλήρη έκταση και το πιάνουμε σε όλη την έκταση της πλαστικού με τον δείκτη σε έκταση να κατευθύνει την έξοδο της λάμας. Κόβουμε με ελεγχόμενο σύρσιμο του κοπιδιού σχεδόν οριζόντιο πάνω στο τραπέζι κοπής και στο Depron. 
Δείξαμε πως βάζουμε τον μεταλλικό χάρακα πάνω στο Depron μας και πως το κατευθύνουμε σε σχέση με το σώμα μας. Ο χάρακας πρέπει να έχει διεύθυνση προς τον ώμο του χεριού που κόβει (δεξί ώμο για τους δεξιόχειρες ή τον αριστερό ώμο για τους αριστερόχειρες). Ο χάρακας και το σημείο που θέλουμε να κόψουμε πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ακριβώς μπροστά μας και η κοπή να γίνεται σε μία κίνηση προς το σώμα μας.
Τον χάρακα τον πιάνουμε με τα δάχτυλά μας ανοιγμένα και τα νύχια μας κάθετα / κατακόρυφα πάνω στον χάρακα ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κόψουμε δάχτυλο. Με την παλάμη μας να πατάει πάνω στο Depron σταθεροποιούμε την θέση του χάρακα και ταυτόχρονα σταθεροποιούμε το Depron πάνω στο τραπέζι κοπής.
Μετά από κάθε κοπή μαζεύουμε αμέσως την λάμα του κοπιδιού και το ασφαλίζουμε.  

Στο πρόχειρο video που ακολουθεί δίνονται αναλυτικά οι οδηγίες του πως μεταφέρουμε ένα σχέδιο πάνω σε ένα φύλλο Depron, πως βρίσκουμε δηλαδή τα σημεία που ορίζουν τις κοπές που πρέπει να κάνουμε και πως κάνουμε τις κοπές αυτές με τα εργαλεία μας. Ελπίζω να βοηθήσει παιδιά και γονείς να καταλάβουν πως ακριβώς δουλεύουμε. 



Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

2ο Μάθημα

Σήμερα, 18/2/2017, είδαμε την ομάδα μας να μεγαλώνει κι έτσι τώρα έχει επτά μέλη. Η Α. η Ν. και ο Ν παιδιά Α και Γ δημοτικού θα είναι πλέον μαζί μας.

Αρχικά κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα από την ύλη του 1ου μαθήματος για να μπουν στο κλίμα και τα νέα παιδιά κι εξηγήσαμε για άλλη μια φορά πως στέκονται στον αέρα και πετάνε τα αεροπλάνα.


Στην συνέχεια έγινε η πρώτη επαφή των παιδιών με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε και το υλικό κατασκευής. Ως υλικό θα χειριστούμε Depron 6mm και 3mm και ως βασικά εργαλεία θα έχουμε:

Στην συνέχεια ξεκινήσαμε την πρώτη μας κατασκευή, ένα όμορφο Free Flight διπλάνο με όνομα Amethyst Falcon Biplane του D.Buckmaster από το 2001, τροποποιημένο σε profile μορφή.



Σκοπός της ενότητας μαθημάτων που θα ακολουθήσουν είναι να γίνει πλήρως κατανοητό από τα παιδιά πως διαβάζουμε ένα σχέδιο, πως οριοθετούμε σημεία αναφοράς πάνω σε αυτό, πως βρίσκουμε αποστάσεις, πως μετράμε, πως βρίσκουμε σημεία πάνω στο υλικό μας (Depron), πως κάνουμε κοπές και πως μοντάρουμε και κολλάμε τα μέρη του μοντέλου μας. Αυτά αποτελούν την απόλυτη βάση για να συνεχίσουμε και γι αυτό θα επιμείνουμε πολύ σε αυτά.

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το πρώτο μας μοντέλο, που εσκεμένα επιλέχθηκε τόσο πολύπλοκο για πρώτο (για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον σκοπό μας που μόλις αναλύσαμε) με το σχέδιο κατασκευής του που βασίστηκε στο πρωτότυπο σχέδιο τριών διαστάσεων όγκου του Amethyst Falcon Biplane.
Το σχέδιο αυτό επημελήθκε από την αρχή στο SketchUp ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του παρόντος μαθήματος 
και τελικά πήρε την μορφή αυτή:

Για να μπουν τα παιδιά στο κλίμα της κατασκευής με εκπαιδευτικό ρόλο εξηγήθηκε το σύστημα δύο αξόνων για την εύρεση συντεταγμένων στο επίπεδο.

Εξηγήσαμε τί είναι σημείο αναφοράς, τί είναι άξονας, τί είναι απόσταση, τι είναι ζευγάρι αποστάσεων, δηλαδή συντεταγμένες και τι είναι σημείο πάνω σε καμβά.
Ευκαιρίας δοθείσης κάναμε και μια επανάληψη στην κατακόρυφη άθροιση δεκαδικών αριθμών... 

Έτσι βρέθηκαν τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν μετά για να βάλουμε τον χάρακα και κάνουμε τις κοπές μας στο Depron 6mm για να σχηματίσουμε την άτρακτο (fuselage) του μοντέλου μας.

Μερικές φωτογραφίες από το σημερινό μάθημα:

Για καλυτερη αντίληψη και αφομοίωση των όσων λέμε έχουμε στο μάθημα κι ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροπλάνου, πάνω στο θρανίο εδώ.

Αναμνηστική φωτογραφία με μια τηλεκατεύθυνση, μοτέρ προπέλες και το μοντέλο επίδειξης. 



Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

1ο Μάθημα


Σήμερα, 11/2/2017, κάναμε την πρώτη μας συνάντηση στο Δημοτικό μας σχολείο. Η ομάδα μας αποτελείτε από τέσσερεις μαθητές, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Ο Σ. ο Δ. η Ι. και ο Κ. μαθητές Γ και Ε δημοτικού.

Αρχικά μιλήσαμε για το τι είναι μια δύναμη και πως από μωρά μάθαμε γι αυτές. Θυμηθήκαμε τι πρωτο-αντικρίσαμε μωρά, τι κάναμε όταν πρωτο-καθίσαμε, όταν πρωτο-σηκωθήκαμε και τι κάνουμε τώρα που είμαστε πια μεγάλα παιδιά. Εξηγήσαμε δηλαδή επιστημονικά γιατί π.χ. τα μωρά πετάνε πράγματα από το μπαλκόνι και γιατί τα παιδιά τρέχουν και πετάνε τις μπάλες ψηλά.

Στην συνέχεια αναρωτηθήκαμε τι πετάει στον ουρανό και τι χαρακτηρίζει το καθένα από αυτά. Επιστημονικά καθορίσαμε πως αναπτύσσονται οι κύριες δυνάμεις πάνω σε καθένα από αυτά και καταλήξαμε πως εμείς σαν μικροί αερομοντελιστές...

...θα ασχοληθούμε κατασκευαστικά αρχικά μόνο με τα αεροπλάνα μιας και αυτά είναι απλά και στην πτήση και στην κατασκευή τους.

Εισάγαμε την νέα δύναμη που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα, την άντωση (lift), κι εξηγήσαμε γιατί είναι τόσο σημαντική στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. (άνωση έχουμε στο νερό και άντωση στον αέρα)

Έτσι έγινε κατανοητό πόσο σημαντική είναι η αεροτομή (airfoil), το σχήμα δηλαδή που πρέπει να έχουν οι επιφάνειες που παράγουν άντωση στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Άλλη μια νέα και δύσκολη έννοια για παιδιά των 8, 9 και 10 ετών... έννοια που άλλα παιδιά θα πάνε λύκειο κι αν, για να την μάθουν!

Συσχετίσαμε έτσι την άντωση με το βάρος και ξεκαθαρίσαμε πως κύριο μέλημά μας θα είναι να φτιάξουμε ελαφριά και φτηνά αεροπλάνα για να τα ευχαριστιόμαστε το χόμπυ μας. Αποκλείσαμε με επιχειρήματα υποψήφια υλικά κατασκευής και θέσαμε μερικά υποψήφια για χρήση. Καταλήξαμε όμως πως το καλύτερο υλικό για εμάς θα είναι το φελιζόλ (foam).

Δώσαμε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων φελιζόλ που μπορούμε να βρούμε εύκολα στην αγορά και καταλήξαμε πως το καταλληλότερο για εμάς θα είναι το Depron.

Κι έτσι καταλήξαμε να κλείσουμε την μέρα μας με τα υλικά που θα χρειαστούμε στο μέλλον για να κάνουμε τις κατασκευές μας. Όσο γίνεται πιο φθηνά κι εύκολο να βρεθούν, να δουλεύονται εύκολα και με ασφάλεια από τα παιδιά, να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται εύκολα.

Στην επόμενη συνάντησή μας ξεκινάμε δουλειά...!